Masz kandydozę? Jak się z tego wyleczyć?
Kandydoza to częsta choroba, która wywoływana jest przez drożdżaki candida. Drożdże należą oczywiście do naturalnych elementów flory bakteryjnej każdego człowieka, ale kiedy następuje ich wzrost zagraża to zdrowiu. Gdy atakujący organizm grzyb nawraca np. w postaci grzybicy jamy ustnej czy grzybicy pochwy u kobiet jest to bardzo uciążliwe dla organizmu. Czujemy też wówczas senność i zmęczenie, a także ogólny spadek odporności. Inwazję drożdży mogą powodować też niektóre choroby jak cukrzyca, nadczynność tarczycy, niedobór żelaza, alkoholizm, gruźlica, a także stres i depresja. Następuje wówczas osłabienie organizmu, które ułatwia zakażenie grzybicą. Jednym ze skutecznych sposobów na pozbycie się grzybów z organizmu jest odpowiednia dieta. Zmiany nawyków żywieniowych mogą też wspomóc leczenie farmakologiczne.
Odgrzybianie organizmu dietą
Jedną z przyczyn rozwijania się kandydozy jest zła dieta. Dzisiaj człowiek spożywa dużo przetworzonej żywności i cukrów prostych, a jak wiadomo cukry są idealną pożywką dla drożdży w układzie pokarmowym. Jeśli chcemy wzmocnić nasz organizm i przywrócić mu prawidłową florę bakteryjną to należy natychmiast wprowadzić do diety produkty bogate w witaminy i mikroelementy.
Czego należy unikać przy kandydozie? Przede wszystkim są to wszelkie słodycze, ciasta, czekolady i miód. Niepohamowany apetyt na słodkie jedzenie jest charakterystyczny dla tej choroby. Powinno się również zrezygnować ze świeżego mleka, serów, słodkich soków owocowych, alkoholu, napojów gazowanych, produktów z dodatkiem drożdży, pieczywa z mąki pszennej, oleju rafinowanego i margaryny.
Jakie produkty powinniśmy jeść? Polecane jest chude mięso, ryby, przetwory mleczne bez dodatku cukru (jogurty naturalne, kefir, zsiadłe mleko), świeże owoce i warzywa, kasza jęczmienna i gryczana, pieczywo i makarony pełnoziarniste, brązowy ryż, oliwa z oliwek. Polecane są także kiszone ogórki i kiszona kapusta, które zawierają cenne probiotyki. Pić powinno się głównie wodę, herbaty ziołowe i świeżo wyciskane soki. Należy pamiętać o tym, aby potrawy były lekkostrawne, a najlepiej jeśli są gotowane na parze bądź w wodzie.